wtorek, 3 maja 2016

Bułeczki Łapki drożdżowo-marcepanowe

Najlepiej zaczć od rozczynu:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru 
  • 1,4 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki mąki 
Do średniej miski kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem a następnie mlekiem. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, dodajemy mąkę i musimy wymieszać ja by nie było grudek. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Jeśli rozczyn podwoi a nawet potroi swoją objętość jest idealny.

Następnie w dużej misce przygotowujemy:

  • 250 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • 1/3 masła lub margaryny roztopionej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 g mąki
  • 2 jaja
  • aromat migdałowy do smaku i zapachu
DODATKOWO:
Masa marcepanowa z Lidla
1 roztrzepane jajko


Do miski wsypujemy przesianą mąkę dodajemy sól, cukier, roztopione masło, jaja i aromat oraz wcześniej przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy dość dobrze by było gładkie i elastyczne, jeśli zajdzie potrzeba dodać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 2 godzin.

Kiedy ciasto wyrośnie, przygotowujemy dużą blachę i wykładamy pergaminem. Na niej formujemy kulki a wokół niech mniejsze 4 palce (palce muszą się stykać z kulką innaczej się nie skleją). 
Do większej kulki wsadzić nadzienie masy marcepanowej (do mniejszyh paluszków też można). Układamy na blaszce w iekszych odległościach i smarujemy jajkiem.  
Z tego przepisu wyszło 15 łapek:)PIEC ok 15 min w 160*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz