poniedziałek, 9 maja 2016

Tort śmietanowo-truskawkowy



BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubiajmy na sztywnę pianę pod koniec ubijania małymi partiami dodajemy cukier. Obie mąki z proszkiem przesiewamy i delikatnie mieszamy rózgą. Wylewamy do tortownicy, w której na dno wczesniej kładziemy pergamin. Nie smarujemy brzegów! Pieczemy ok 30 min w 160* do tzw. suchego patyczka. Przekroić go 2 razy tak aby wyszły 3 blaty.

Masa Truskawkowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 0,5l śmietany 30%
  • 70 dag truskawek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny lub 1 galaretka truskawkowa


Zelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać 1/3 szklanki wody, zostawić aby napęczniała (jeśli dodajemy galaretke warto wtedy dodać tylko 5 łyżek cukru pudru i taka galaretkę rozrabiamy w pół szklanki wody).
Do masy potrzebny będzie mus, czyli 250 g truskawek blendujemy a pozostałą część 450g kroimy na małe kawałki.
Zmiksowane truskawki wymieszać z serkiem mascarpone(dobrze aby serek miał temp. pokojową), dodać oba cukry.
Śmietanę ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy na gazie (UWAGA nie może się zagotować) delikatnie chłodzimy (nie może być ciepła), jeśli to galaretka to fajnie jak zacznie tężeć. Śmietanę Dodajemy ją do serka z musem truskawkowym i delikanie mieszamy. Na koniec kawałki truskawek. Masę dzielimy na 2 części.
Biszkopt nasączamy i wykładamy 1 część masy, przykrywamy blatem i wykładamy 2 część masy. Przykrywamy 3 blatem.

WIERZCH:

  • 1 serek mascarpone
  • 0,33 l śmietany 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić dodać serek i cukier. Delikatnie obłożyć masą tort, równo wysmarować brzegi.

GÓRA KWIAT Z TRUSKAWEK:
  • 1 kg truskawek
  • galaretka truskawkowa rozrobiona w szklance wody
Wszystko zależy od wielkości truskawek ale będziemy potrzebować ok. 1 kg truskawek. Truskawki myjemy i osuszamy, każdą truskawkę kroimy na 3 części (plasterki). Zaczynamy wykładać truskawki na torcie od zewnętrznej strony-krawędzi. Zataczamy koło, wyłożone truskawki można polać rozrobioną galaretką lub do zakupienia są żele błyszczące tzw.  galantyny, które nabłyszczają owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz