niedziela, 10 lutego 2019

Walentynkowe Serce

Przepyszne i urzekające ciasto idealne na WALENTYNKI💖💖💓


Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od galaretki, z której będziemy wycinać serca.

- 3 szklanki wody
- 2 galaretki czerwone

Wodę zagotowujemy, wsypujemy galaretki i przelewamy do 3 szklanek. Stężałe galaretki wyciągamy ze szklanek. Najlepiej włożyc dno szklanki na 3 sekundy do gorącej wody, podważyć nożem, galaretka sama wyjdzie. Z kazdej galaretki wycinamy foremką w kształcie serca -serce.


Biszkopt:

- 4 jaja
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju

Białka ubić z cukrami do uzyskania szklistej bezy. Dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem, mieszamy rózgą i delikatnie wlewamy olej.
Wykładamy na blaszkę 25x35 lub o podobnych wymiarach wyłożoną papierem.
Pieczemy ok 15 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Przygotowujemy KEKSÓWKĘ o wymiarach 12x25, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej upieczony biszkopt.


Masa :
- 0,5 litra śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i wlewamy chłodną galaretkę.

Na wyłożone w keksówce ciasto wylewamy ok. 2 cm masy śmietanowej, układamy na środku serduszkowe formy (szpicem do góry), zalewamy resztą masy. Chłodzimy ok 2 godzin.

Ciasto wykładamy na płytki i szeroki talerz, górę oblewamy polewą czekoladową i układamy orzeszki w czekoladzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz