- 3 kg ogórków (najlepiej takie większe)
- 3 papryki (czerwona, żółta)
- 3 duże cebule
- 3/4 szklanki soli kamiennej
- 4 l wody
Ogórki kroimy wzdłuż w ósemki, czy ćwiartki zależy od wielkości ogórka.
Paprykę w paski, cebulę w piórka.
Do miski wlewamy wodę i wsypujemy sól, rozpuszczamu i wrzucamy wszystkie warzywa.
Trzymamy w tel zalewie min. 3 godziny, po czym nakładamy same warzywa do słoików i przygotowujemy zalewę.
ZALEWA:
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki octu
- 1 kg cukru
- 2 czubate łyżeczki gorczycy
- 2 czubate łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki ziela angelskiego
Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy warzywa. Pasteryzujemy 3 min od zagotowania:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz