Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu. Ja zawsze zalewam śliwki na całą noc.
- Śliwki suszone 100g ( dla mnie najlepsze z Biedronki )
- Alkohol 200ml
Biszkopt:
- 4-5 jaj
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 budynie czekoladowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki cukru kryształu
Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem. Wszystko wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 15-18 min w 170*
MASA Czekoladowa:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka kakao
3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka kakao
3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
100 g czekolady mlecznej Wedla + 1 łyżka mleka
200 g masła śmietankowego
100 g czekolady mlecznej Wedla + 1 łyżka mleka
200 g masła śmietankowego
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrami.
W pozostałym mleku mieszamy żółtka, budyń, kakao i mąki-najlepiej mikserem albo blenderem.Dokładnie rozmieszane składniki dodajemy do gorącego mleka i zagotowujemy.
Masę studzimy.
Śliwki odsączamy zostawiając alkohol.
Czekoladę+ 1 łyżka mleka topimy w kąpieli wodnej i studzimy.
Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i na koniec połowę alkoholu. Alkohol przelewamy do szklanki, którą uzupełniamy do pełna przegotowaną i ostudzoną wodą (szklanka 250 ml).
Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem.
Masę budyniową przekładamy na biszkopt i równamy powierzchnię.
Na wierzchu układamy śliwki.
POLEWA:
1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 1/4 szklanki wody)
Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier, kakao o wlewamy rozpuszczoną żelatynę. To wszystko zagotowujemy i studzimy. Wystudzoną polewę wylewamy na masę czekoladową:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz