- 3 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
-1 kostka masła (250 g)
- 3 jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek bez różnicy jaka odmiana, takie jak lubicie
- Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek zagnieść na stolnicy.
- Ciasto podzielić na dwie równe części: większą część 2/3 rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy, a mniejszą 1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 0,5 h.
- Obrane jabłka, pokrojone w koskę, przesmażyć w garnku z odrobina wody, pod koniec dodać odrobinę cukru do smaku i cynamonu. Ja uwielbiam więc daję sobie dużo:)
- Na cisto wyłożone w tortownicy wykładamy przestudzone jabłka.
- Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika.
- Piec ok. 45-50 minut w 180* do zarumienienia wierzchu ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz