Snow-Falling-Effect

środa, 28 października 2015

Biszkopt Mokry, który zawsze wychodzi

Przepis na Biszkopt, którego nie da się zepsuć;)

5-6 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki
1/4 mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy

Jajka muszą mieć temperaturę pokojową.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżczce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym. Żółtka roztrzepujemy i delikatnie wlewamy do ubitej piany z białek. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą, najlepiej drewnianą łyżką.
Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem lub posypaną mąką. Pieczemy ok 15 min w temp. 160* do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy otwartych drzwiczkach;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz