Snow-Falling-Effect

niedziela, 13 marca 2016

Nowojorski kremowy sernik truskawkowy




Najlepiej zacząć od przygotowania tortownicy. W tortownicy czyli w środku wykładamy folię spożywczą (najlepiej posmarować blaszkę masłem by folia się przykleiła) a na zewnątrz owijamy tortownicę folią aluminiową po to by woda nie dostała się do ciasta.


Ciasteczkowy Spód:
200 g herbatników pełnoziarnistych
100g masła

Masło rozpuszczamy i studzimy, herbatniki kruszymy na pył lub blendujemy.
Mieszamy herbatniki z masłem wykładamy  i ugniatamy w tortownicy. Odstawiamy do lodówki na 0,5h.


Masa serowa:

1 kg sera Mój Ulubiony (sprawdzony!Najlepszy!)
3 jaja
1 żółtko
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżka soku z cytryny
200 ml kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej

Jaja i żółtko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, mąkę i ser i miksujemy do polączenia się składników. Na koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wylewamy na ciasteczkowy spód.

PIECZENIE:
 Do szerokiej blaszki najlepiej kwadratowej-prostokątnej dołączonej do piekarnika wlewamy gotowaną wodę i wkładamy do wody tortownicę z masą. Pieczemy w tej kąpieli wodnej:
1. W 170* przez 15 minut
2. Następnie zmniejszamy do  110* i pieczemy jeszcze przez 60-75 min.
 Po upieczeniu otwieramy piekarnik i studzimy przez 1 h a następnie zostawiamy na 12 h w lodówce.

Masa Truskawkowa:

0,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
2 szklanki wody

Galaretki zagotowujemy w 2 szklankach wody. Truskawki blendujemy i dodajemy tężejącą galaretkę. To wszystko wylewamy na ciasto wcześniej schłodzone. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz