Ok. 4-5 kg młodych pędów sosny
4-5 kg cukru (robiłam proporcją 1:1 czyli 1 kg pędów przesypywałam 1 kg cukru, robiłam też w proporcji 0,8 kg cukru na 1 kg pędów). Zarówno proporcja 1:1 mi odpowiadała jak i proporcja 0,8:1. Jeśli syrop chcecie wykorzystać na nalewke sosnową to 1:1 będzie idealną proporcją.
Przygotowanie:
Pędów NIE MYJEMY! Jedynie postarajmy się zetrzec ten brązowy puszek, ale jeśli nie ściągniecie tego to po prostu będziemy kilka razy przepuszczać przez gazę.
Do słoika wykładamy garść pędów i zasypjemy cukrem, ponownie garść pedów i zasypać cukrem, aż do wyczerpania składników. Odstawiamy na ok 6 tygodni w ciepłe i słoneczne miejsce. Po tym czasie przelewamy do buteleczek i czekamy na zimę;)
Tak idzie szybkie obieranie:) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz