Snow-Falling-Effect

piątek, 5 stycznia 2018

OPONKI




  • 500 g mąki
  • 500 g sera półtłustego
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 całe jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 kieliszek spirytusu (opcjonalnie)
  • 1/2 kostki margaryny


1. Ser przecisnąć przez praskę, jeśli nie mamy to posiekać nożem.
2. Z reszty składnikow wyrobić na stolnicy ciasto razem z serem.
3. Rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wykrawać szklanką koła, następnie w środku tych kół wykrawać kieliszkiem mniejsze koła.
4. W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzać ok 1l oleju i smażyć z obu stron na rumiano.
5. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz