SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 2 łyżki miodu
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka cukru
- Masa orzechowa:
- 25 dkg orzechów krojonych
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- Krem:
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- masło
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać nożem na stolnicy, zarobić ciasto i podzielić na 3 części.
Dwa pieczemy a na trzeci dajemy masę
Masa orzechowa: Wszystko razem dać do garnka i podsmażyć cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem.W drugiej szklance mleka wymieszać mąki i wlać na gotujące mleko.Ugotować budyń.Po przestudzeniu utrzeć z kostką masła.Przełożyć placki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz