Składniki:
1 budyń śmietankowy
20 dag mąki
25 dag cukru
1 jajko
19 dag margaryny
2 kg jabłek
sok z 1 cytryny
1 łyżka mąki ziemn
1 łyżka miodu
60 g płatków migdałowych
2 łyżki mleka
10 dag rodzynków
Ciasto: Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 0,5 godz. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem formując brzegi.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Zagęścić Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto.
Polewa: Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połączyć, zagotować. Gorącą polewę wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut w temp. 180-200°C. Kroić schłodzone.
Czas oczekiwania: 45-50 minut
Czas chłodzenia: około 3 godz
A tutaj relacja z konkursu mój nr 11 ten okrągły;)
http://www.trzebnica.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_trze2&lad=a&id_dzi=0&id_dok=74 7&id_men=30&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_me n_szuk=0
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz