SKŁADNIKI:
- 39 sztuk heratników petit bure
- 60 dag sera 3-krotnie zmielonego
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru kryształu
- barwnik czerwony
- 1 aromat cytrynowy
- 1 galaretka truskawkowa bądź wiśniowa
- 1 szklanka gorącej wody
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Przelewamy do głębokiego naczynia, może być głęboki talerz. Odstawiamy do zastygnięcia. Po zastygnięciu kroimy na 2 cm paski.
Następnie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy po łyżce sera i dalej miksujemy.
Masę dzielimy na 2 częsci, do jednej dodajemy barwnik a do drugiej aromat cytrynowy. Na desce rozkładamy folię aluminiową i rozkładamy na nie 3 rzędy po 6 herbatników. Herbatniki smaruję masą czerwoną, przykrywam drugą warstwą i wykładam krem cytrynowy. Na środek kremu układam pasek galaretki. Całość składam w trójkąt podnosząc ciastka do góry trzymając za folię. Wstawiamy chatkę do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy. Na drugi dzień chatka jest wyśmienita. Na dekorację zabrakło nam czasu:(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz