Snow-Falling-Effect

wtorek, 4 czerwca 2013

Maślane ciasto z jagodami

Dzisiaj podam Wam przepis z magicznego zeszytu na Ciasto Jagodowe:)
Tutaj wersja bez kruszonki:)

Ciasto:
- 1 szklanka maślanki (dałam akurat o smaku pieczone jabłko)
- 4 jaja
- 0,5 szklanki oleju 
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 3 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 3  łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 aromat waniliowy
- 120 g margaryny

PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy składniki mokre a w drugiej misce suche. Potem przelewamy mokre do suchych i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.

Kruszonka:
Margarynę rozpuszczamy wlewamy do mąki, cukrów i aromatu. Zagniatamy. 

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką. Jagody możemy zastąpić malinami, poziomkami i truskawkami.
Pieczemy ok 30-40 min w temp. 180* w termoobiegu.
SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz