Tutaj wersja bez kruszonki:)
Ciasto:
- 1 szklanka maślanki (dałam akurat o smaku pieczone jabłko)
- 4 jaja
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 3 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 aromat waniliowy
- 120 g margaryny
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy składniki mokre a w drugiej misce suche. Potem przelewamy mokre do suchych i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
Kruszonka:
Margarynę rozpuszczamy wlewamy do mąki, cukrów i aromatu. Zagniatamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką. Jagody możemy zastąpić malinami, poziomkami i truskawkami.
Pieczemy ok 30-40 min w temp. 180* w termoobiegu.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz