Snow-Falling-Effect

poniedziałek, 2 marca 2015

Puszyste delikatne Ptasie Mleczko

Najlepsze na świecie Ptasie Mleczko nie jadłam lepszego!

Ptasie Mleczko Lenki


Biszkopt:
- 4-5 jaj
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 budynie czekoladowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki cukru kryształu

MASA:
- 600 ml śmietanki 30% (dodałam z Lidla w kartonikach)
- 4 duże danonki o smaku waniliowym lub 8 małych
- 1 cukier wanilinowy
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka wody

POLEWA:
1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 1/4 szklanki wody)



1.
Biszkopt:
 Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem. Wszystko wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 15-18 min w 170*

 MASA: 
Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy, gdy zaczną tężeć to ubijamy śmietankę z cukrem wanilinowym, dodajemy danonki a na końcu wlewamy ostygnięte galaretki. Masę wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki. W między czasie przygotowujemy polewę. Polewa jest super, nie łamie się ani nie kruszy. 

POLEWA: 
Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier, kakao o wlewamy rozpuszczoną żelatynę. To wszystko zagotowujemy i studzimy. Wystudzoną polewę wylewamy na ciasto:) 
GOTOWE:)Smacznego Kochani:)

10 komentarzy: