Super ogórki-sałatka w zalewie słodko-kwaśnej z kurkumą. Można ogórki do niej ciąć-kroić na różne sposoby. W paski, talarki itp.
2,5 -3 kg ogórków
5-6 ząbków czosnku
1 szklanka soli
8 szklanek wody
Ogórki pokroić w talarki i zalać zalewą wody z solą. Pozostawić na 2-3 h. Po tym czasie ogórki odsączyć i przełożyć do słoików.
Zalewa:
3 szklanki wody
2 szklanki octu
4-5 łyżeczek kurkumy
1 łyżeczka ziela angielskiego
4 liście laurowe
3 szklanki cukru
2 łyżeczki gorczycy
2-3 cebule pokrojone w talarki
szczypta pieprzu
Zalewę zagotować, zalać gorącą ogórki i pasteryzować ok 5-7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz