Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• szczypta soli
• 5 żółtek
• 2-3 łyżki cukru pudru
• 1 szklanka śmietany 18%
• 1 łyżka spirytusu lub rumu
1. Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy sól,żółtka, cukier puder, śmietanę i spirytus. Ciasto dokładnie wyrabiamy, powinno być miękkie i elastyczne.
2. Dodatkowo by pokazały się pęcherzyki powietrza "bijemy" je wałkiem ok 7-10 minut i odkładamy do lodówki na 0,5h by sobie odpoczęło.
3. Ciasto wałkujemy bardzo cieńko, prawie żeby było przeźroczyste i bardzo cieniutkie jak opłatek.
4. Kroimy na 2-3 cm paski długości 7-10 cm i pośrodku każdego paska zrobić przecięcie i przełożyć jeden koniec faworka:)
5. Smażymy na oleju do zrumienienia się. Warto do rondla dodać surowego ziemniaka, wyłapuje wszystkie paprochy.
6. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz