Szarlotka z połówkami jabłek |
CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 155g serka homogenizowanego (może być 150 lub 175 zależy jak pakowane) ja użyłam z kawałkami czekolady i nic nie czuć, jednak najlepszy waniliowy
- 1 jajo
- 1 margaryna lub masło (250g)
DODATKOWO:
- Jabłka ok 6-7 sztuk sredniej wielkości
- cynamon
Składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść tak jak kruche ciasto. Kiedy będzie się bardzo lepić do rąk podsypać mąką, ma być elastyczne.Dzielimy na 2 części (jedna mniejsza, druga większa). Większą część wałkujemy i wykładamy na dno blaszki wyłożonej pergaminem. Na to wykładamy jabłka obrane, przekrojone na pół a środki wydrążone.
Każde jabłko delikatnie pruszymy cynamonem.
Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na jabłka, boki delikatnie sklejamy.
Pieczemy ok 30-35 min w 170-180*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz