Snow-Falling-Effect

poniedziałek, 29 lutego 2016

Szarlotka z połówkami jabłek.

Szarlotka z połówkami jabłek

CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 155g serka homogenizowanego (może być 150 lub 175 zależy jak pakowane) ja użyłam z kawałkami czekolady i nic nie czuć, jednak najlepszy waniliowy
  • 1 jajo
  • 1 margaryna lub masło (250g)


DODATKOWO:

  • Jabłka ok 6-7 sztuk sredniej wielkości
  • cynamon



Składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść tak jak  kruche ciasto. Kiedy będzie się bardzo lepić do rąk podsypać mąką, ma być elastyczne.Dzielimy na 2 części (jedna mniejsza, druga większa). Większą część wałkujemy i wykładamy na dno blaszki wyłożonej pergaminem. Na to wykładamy jabłka obrane, przekrojone na pół a środki wydrążone.
Każde jabłko delikatnie pruszymy cynamonem.
Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na jabłka, boki delikatnie sklejamy.
Pieczemy ok 30-35 min w 170-180*




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz