Pyszny kolorowy i łatwy w wykonaiu Tęczowy Śmietanowiec.
Najlepiej zacząć od przygotowywania galaretek:
- 4 różne galaretki rozpszczone, KAŻDA w szklance wody.
Galaretki zostawiamy do stężęnia. Jak zastygną kroimy w kostkę.
Biszkopt:
- 5-6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
Jajka muszą mieć temperaturę pokojową.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżczce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym. Żółtka roztrzepujemy i delikatnie wlewamy do ubitej piany z białek. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą, najlepiej drewnianą łyżką.
Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem lub posypaną mąką. Pieczemy ok 15 min w temp. 160* do tzw. suchego patyczka. Biszkopt przekrajamy na pół.
Masa:
- 0,5 l jogurtu greckiego
- 0,5 l śmietany 18%
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1 szklanka (250 ml) mleka
Mleko zagotowujemy, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jogurt, śmietanę i cukry mieszamy.
Kiedy żelatyna z mlekiem będzie letnia, wlewamy do masy. Miksujemy chwilę do połęczenia się składników. Do masy wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostę i wylewamy na biszkopt. przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz