Snow-Falling-Effect

niedziela, 29 stycznia 2017

Tęczowy Śmietanowiec

Pyszny kolorowy i łatwy w wykonaiu Tęczowy Śmietanowiec.




Najlepiej zacząć od przygotowywania galaretek:

  • 4 różne galaretki rozpszczone, KAŻDA w szklance wody.
Galaretki zostawiamy do stężęnia. Jak zastygną kroimy w kostkę.


Biszkopt:

  • 5-6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
Jajka muszą mieć temperaturę pokojową.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżczce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym. Żółtka roztrzepujemy i delikatnie wlewamy do ubitej piany z białek. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą, najlepiej drewnianą łyżką.
Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem lub posypaną mąką. Pieczemy ok 15 min w temp. 160* do tzw. suchego patyczka. Biszkopt przekrajamy na pół.


 Masa:

  • 0,5 l jogurtu greckiego
  • 0,5 l śmietany 18%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
Mleko zagotowujemy, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jogurt, śmietanę i cukry mieszamy.
Kiedy żelatyna z mlekiem będzie letnia, wlewamy do masy. Miksujemy chwilę do połęczenia się składników. Do masy wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostę i wylewamy na biszkopt. przykrywamy drugą częścią biszkoptu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz