Snow-Falling-Effect

poniedziałek, 10 lutego 2020

Łącki Przekładaniec

Pyszne ciasto ŁĄCKI PRZEKŁADANIEC ze śliwkami nasączonymi alkoholem💝


BISZKOPT CIEMNY:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 2-3 łyżki naturalnego kakao
Białka ubijamy na puszystą masę, partiami dodajemy cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Pod koniec ubijania delikatnie dodajemy żółtka i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Mieszamy rózgą.
Pieczemy w 150* ok 15 min.
Blaszka 27cm x 36 cm


CIASTO ORZECHOWE:

  • 5 jaj
  • 250 g orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Orzechy siekamy na grubsze kawałki, dodajemy do piany wraz z mąką, proszkiem oraz miodem. Żółtka zostawiamy do kremu! Delikatnie mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt ok 160* 20 min.

KREM: 
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka
  •  5 żółtek, które zostały z ciasta orzechowego
  •  3 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  3 łyżki mąki pszennej
  •  400 g masła
2 szklanki mleka zagotowujemy, resztę mieszamy mikserem i wlewamy do gotującego się mleka. Ugotowany budyń przelewamy do miseczki i przykrywamy folią aluminiową -  studzimy.
Masło ucieramy na białych puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.

ŚLIWKI: 400 g śliwek najlepiej dzień wcześniej namoczyć w 300 ml wódki lub rumu.

BISZKOPT nasączyć alkoholem z odcedzonych śliwek. Posmarować cienko kremem, wyłożyć placek orzechowy, znów posmarować kremem, na to wyłożyć odcedzone śliwki i posmarować resztą kremu.

POLEWA u mnie moja sprawdzona:
  • 1 margaryna palma
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
Margarynę roztapiamy dodajemy cukier puder, rozpuszczoną żelatynę i kakao. Mieszamy.
Polewa nie może się zagotować!
Wylewamy lekko ostudzona na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz