Natchnienie na upieczenie tego ciasto dostałam od koleżanki:)
CIASTO:
8 jaj
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka maku (suchy)
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka maku (suchy)
2 łyżki kakao
Masa:
1/2 litra mleka
2 paczki budyniu śmietankowego z cukrem
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki cukru pudru
BĄDŹ gotowa masa karpatkowa dla pospieszalskich
Polewa czekoladowa:
pół tabliczki czekolady mlecznej
łyżka masła
3-4 łyżki wody
3-4 łyżki wody
PONCZ:
2 kieliszki likieru amaretto lub jakiś inny alkohol
gorąca woda ok 2 kieliszki
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po 1 żółtku, dodajemy przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia. Później powoli mieszając dodać olej. Ciasto dzielimy na 3 części.
z proszkiem do pieczenia. Później powoli mieszając dodać olej. Ciasto dzielimy na 3 części.
Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak.
Kazdą masę wylewamy wg własnego upodobania ja wylałam rzędami:) Można nakładać łyżka poprostu PAPRAĆ:)
Tak przygotowaną masę piec ok 30 min w 180*
MASA BUDYNIOWA:
Przygotować masę budyniową(wg opakowania). Bądź na mleku ugotować budyń. 1 szkl. mleka wymieszać budyń i dodać do drugiej gotującej się szklanki mleka. Ostudzony budyń utrzeć z masłem .
POLEWA:
Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić czekoladę, rozpuścić. Gdyby masła była za gęsta, dodać więcej wody.
JA dzisiaj zamiast czekolady użyłam w tabliczce użyłam czekolady z jajek niespodzianek których moja córka nie zjada:)
Ostudzone ciasto przekrajamy na 2 częsci. Nasączamy ponczem. Smarujemy ok 3/4 masy budyniowej, na masę smarujemy dżem. Przykrywamy drugim plackiem smarujemy pozostała masą, dżemem posypujemy wcześniej namoczonymi w alkoholu rodzynkami polewamy polewą i posypujemy wiórkami:)
Wstawiamy do lodówki na ok 2 godz;)
BISZKOPT:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz