Moi Drodzy Sezon Grzybiarski trwa, uwielbiam zbierac grzybki i je przygotowywa na różne sposoby.
Z ostatniego zbioru grzybki trafiły do marynaty, a robię je sposobem jaki przekazała mi moja mama.
Ok 1,5 kg grzybów podgrzybki, sitaki
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
0,5 szklanki cukru kryształu
ziele angielskie
gorczyca
liśc laurowy
pieprz czarny ziarnisty
2 cebule
Najpierw musimy obgotowac grzybki. Do Garnka wlewamy wodę dodajemy całą obraną cebule, nie kroimy jej. Gdy woda się zagotuje wrzucamy umyte i oczyszczone grzybki. Gotujemy tak 10-15 min.
Kiedy grzybki stygną możemy zabrac się za przygotowywanie zalewy. Jeśli chcemy bardziej pikantną zalewę dodajmy więcej octu.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól. Czekamy aż się zagotuje, lekko studzimy.
Do wcześniej wyparzonych słoiczków wsypujemy kilka ziarenek gorczycy, pieprzu, liśc laurowy i ziele, dodajemy pokrojoną w talarki cebulę oraz grzyby. Zalewamy zalewą tak aby grzybki były przykryte. Pasteryzujemy ok 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz