Snow-Falling-Effect

czwartek, 18 października 2012

Opieńki Marynowane

Dzisiaj wybrałam się na grzybki oprócz podgrzybków udało mi się uzbierać piękne opieńki:)


Opieńki ok 1,5 kg

2 cebule
gorczyca
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty


ZALEWA:
2 szklanki wody
1 szklanka octu10%
2 łyżki cukru
1 łyżka soli




Najpierw obgotowałam opieńki z jedną cebulą przekrojoną na pół. Dajmy im czas ok 20 min dobrego gotowania.
Po ostudzeniu przygotowałam zalewę. Woda, ocet, cukier i sól zagotowujemy.

 Do każdego słoiczka wsypujemy kilka ziarenek gorczycy, z dwa ziarenka pieprzu, listek laurowy i ziele angielskie oraz pokrojona w krążki cebulka.

Obgotowane opieńki wsadzamy do przygotowanych słoiczków i zalewamy przestygniętą zalewą tak aby zakrywała wszystkie grzybki.
Pasteryzujemy ok 15-20 minut

1 komentarz:

  1. Uwielbiam marynowane opieńki! Jeszcze 2 tygodnie temu byliśmy na grzybkach, przywlekliśmy potworną ilość opieniek, wszystkie zamarynowane i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń