SKŁADNIKI:
- 2 nogi wieprzowe
- 2 golonki
- połówka selera
- połówka por
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- lubczyk
- cebula cała opalona (taka jaką dajemy do rosołu)
- czosnek 6 ząbków
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- pieprz ziołowy
- (sól, magi, vegeta, pieprz czarny)
- Dodatkowo: żelatyna ok 5 łyżek, oraz kukurydza konserwowa
- Nogi i golonki porządnie myjemy zalewamy wodą, wrzucamy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Gotujemy ok 2-3 godzin, kiedy mięso golonki będzie miękkie i będzie odchodziło od kości. W przepisie wspomniałam o żelatynie gdyż spotkałam się ostatnio z tym, że galareta słabo stężała, wiec dla bezpieczeństwa dodaję żelatynę.
- Kiedy mięso będzie miękkie, wszytsko odcedzamy na druszlaku, nad drugim garnkiem. Przelany wywar odstawiamy na bok (jeśli widzimy, że podczas odcedzenia sporo go ubyło to dolewamy przegotowanej wody- powinno być tak 3,5l). Doprawiamy, musi być w miarę słony i zagotowujemy. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy rózgą.
- W między czasie mięsko z golonek kroimy na kawałeczki. Ja skóry i wszystko tłuste odrzucam ale jeśli ktoś lubi to spokojnie można dodać.
- Szykuję specjalne foremki na galaretę, jeśli takowych nie mamy mogą to być literatki, filiżanki.
- Na spód dodaję kilka zieren kukurydzy, marchewkę z wywaru pokrojoną w talarki, zieloną pietruszkę. Na to wykładamy mięsko (dobrze jest do pokrojonego mięska wcisnąć jeszcze z 3 ząbki czosnku i wymieszać). Zalewamy wywarem i odstawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz