Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Białka ubić na puszytą, sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i cukier waniliowynastępnie po jednym żółtku a na końcu przesiane obie mąki.
- Wylać na blaszkę wyścioloną pergaminem i piec ok 15-20 min w temp. 160* (do tzw. suchego patyczka).
Masa Jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasmażyć. Wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i delikatnie ostudzić. Masę jabłkową wykladamy na biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia.
Masa Mleczna:
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżek mleka pełnego w proszku
- 2 żółtka
- 9-10 łyżek wody
- 1 kostka masła (musi być 250g)
Do Żółtek dodajemy wodę i ubijamy na parze (czyli stawiamy na gazie garnek wlewamy wodę i wsadzamy na garnek miskę z jajami, woda z garnka nie może dotykać miski). Ubijamy żółtka tak aż masa podwoi a nawet potroi swoja objętość. Ma być biała i puszysta. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Ściągamy miskę z garnka i wsypujemy mleko w proszku delikatnie mieszając. Studzimy w międzyczasie ucieramy masło do białości i dodajemy po łyżce masy jajecznej. Masę mleczną wykładamy na zastygnięte jabłka.
POLEWA:
Z racji tego, że po świetach zostało mi dużo czekoladowych figurek postanowiłam je wykorzystać.
- 150 g czekolady
- 1 łyżka masła
- 5-6 łyżek mleka
Czekoladę łamiemy, kruszymy na małe kawałki wsypujemy do garnka, dodajemy masło i mleko rozpuszczamy. Taką wystudzona polewę wylewamy na masę mleczną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz