Snow-Falling-Effect

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Szarlotka po Królewsku



Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  1. Białka ubić na puszytą, sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i cukier waniliowynastępnie po jednym żółtku a na końcu przesiane obie mąki.
  2. Wylać na blaszkę wyścioloną pergaminem i piec ok 15-20 min w temp. 160* (do tzw. suchego patyczka).
Masa Jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasmażyć. Wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i delikatnie ostudzić. Masę jabłkową wykladamy na biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia.

Masa Mleczna:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek mleka pełnego w proszku
  • 2 żółtka
  • 9-10 łyżek wody
  • 1 kostka masła (musi być 250g)
Do Żółtek dodajemy wodę i  ubijamy na parze (czyli stawiamy na gazie garnek wlewamy wodę i wsadzamy na garnek miskę z jajami, woda z garnka nie może dotykać miski). Ubijamy żółtka tak aż masa podwoi a nawet potroi swoja objętość. Ma być biała i puszysta. Dodajemy cukier i dalej  ubijamy. Ściągamy miskę z garnka i wsypujemy mleko w proszku delikatnie mieszając. Studzimy w międzyczasie ucieramy masło do białości i dodajemy po łyżce masy jajecznej. Masę mleczną wykładamy na zastygnięte jabłka.

POLEWA:

 Z racji tego, że po świetach zostało mi dużo czekoladowych figurek postanowiłam je wykorzystać. 
  • 150 g czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 5-6 łyżek mleka
Czekoladę łamiemy, kruszymy na małe kawałki wsypujemy do garnka, dodajemy masło i mleko rozpuszczamy. Taką wystudzona polewę wylewamy na masę mleczną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz