Snow-Falling-Effect

piątek, 8 września 2017

Sernikowa Kostka z pianką


CIASTO:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Wyłożyć na blaszkę ( 25x35 cm ), podpiec 10 min w 170*.

MASA SEROWA:
  • 1,30 kg sera zmielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (70gx2)
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
Żółtka ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę, dodajemy sok i skórkę cytrynową, ser, olej i budynie rozrobione w mleku. Wylewamy na ciasto. Piec 30 minut w 175 st. C, następnie przygotowujemy kisielową piankę.

KISIELOWA PIANKA:


  • 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego(70d)
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
Białka ubijamy z sola na sztywną pianę, wsypujemy cukier,i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy kisiele i mieszamy do połączenia się składników. Wykładamy na podpieczony ser i pieczemy 20 minut.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 25 dag margaryny Kasi
  • 1 szkl.cukru pudru
  • 7 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek wrzątku
W rondelku rozpuszczamy margarynę dodajemy cukier puder. mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Polewę wylewamy na chłodne ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz