Snow-Falling-Effect

niedziela, 17 grudnia 2017

Piernik Długodojrzewający Leżakujący

Świetny przepis na piernik leżakujący, a zarazem dojrzewający.

Składniki
• 500G miodu prawdziwego
• 1 szkl cukru
• 250g masła
• 1kg mąki
• 3 jajka
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 szkl mleka
• łyżeczki soli
• 100g przyprawy korzennej
Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Wystudzić. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę, rozpuszczoną w mleku sodę, roztrzepane lekko jajka, sól i przyprawę korzenną. Wszystko wyrobić za pomocą łyżki na jednolitą masę. Ciasto na piernik przełożyć do garnka i wstawić do lodówki (na dolną półkę) na ok 5 tygodni. Po 3 tygodniach z ciasta można już czarować pyszności.

Po 3 tygodniach możemy już czarować pierniczki lub piernik.
Z podanego ciasta pieczemy 3 blaty (temp. 180 ok 20 minut), przekładamy powidłami i zostawiamy na min. 3 dni przed spożyciem w chłodnym miejscu.
Na wierzch możemy polać polewę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz